Priprema vozila za leto

Stiglo je leto i došlo je vreme da pripremite vaše vozilo za predstojeću sezonu. Ako mislite da je klima uređaj sve što treba pripremiti, pogledajte naš predlog. Potrudite se da sve pripreme izvršite pre leta kako biste bezbrižno dočekali predstojeće vrućine.

Proverite auto klimu

Klima uređaj, nažalost, obično prestaje da radi kada vam je najpotrebniji. Kao i svim sistemima u vozilu, i klima uređaju je potrebno održavanje. Proverite stanje vašeg klima uređaja, pritisak, koncentraciju i količinu rashladne tečnosti, moguće curenje sistema, po potrebi zamenite filter kabine (polen filter) i očistite ventilacione kanale.

Dezinfikujte ventilaciju

Wynn’s, svetski lider u tretmanima auto klima, nudi tretmane koji čiste i dezinfikuju klima uređaj i uklanjaju neprijatne mirise. Osim što će vožnja biti neuporedivo prijatnija, Wynn’s tretmani će garantovano ukloniti sve bakterije i zagađivače iz sistema klime. Na taj način ćete sprečiti neprijatne iritacijacije, alergijske reakcije i bakterijske infekcije koje se često javljaju kao posledica udisanja vazduha iz zagađenog klima sistema.

Stavite letnje gume

Ako to još niste uradili, zamenite zimske letnjim gumama. Osim smanjene buke i povećanja udobnosti vožnje, sačuvaćete i vrednost vaših zimskih guma koje se na višim letnjim temperaturama brže troše. Proverite istrošenost guma i eventualno ih zamenite novim. Ne zaboravite da proverite i rezervni točak, posebno ako se pripremate za put. Nabavite sprej za brzo krpljenje guma. Proverite pritisak u gumama bar jednom mesečno. Pravilno napumpane gume doprinose bezbednijoj i udobnijoj vožnji, optimalnoj potrošnji i naravno dugotrajnosti pneumatika. Razmislite o prednostima pumpanja guma azotom.

Sistem za hlađenje

Rashladni sistem savremenih automobila koristi tečnost za rashladne sisteme – antifriz koji se koristi ne samo zimi već tokom cele godine. Proverite nivo tečnost u sistemu, po potrebi dopunite ili zamenite (po pravilu svake dve godine). Proverite da li su creva u rashladnom sistemu napukla i da li postoje tragovi curenja. Proverite vizuelno da li postoje pukotine ili oštećenja kaiša vodene pumpe.

Metlice brisača

Iznenadni letnji pljuskovi testiraće maksimalne mogućnosti brisača na vašem vozilu. Dotrajale i iskrzane metlice zamenite novim. Oštećene metlice mogu uzrokovati smanjenje vidljivosti kada vam je to najpotrebnije. Osim toga dotrajale metlice mogu trajno izgrebati vetrobran. Proverite nivo tečnosti za pranje vetrobrana i po potrebi je dopunite.

Proverite signalizaciju

Proverite sva svetla na vozilu, zamenite pregorele sijalice i osigurače novim. Proverite podešenost farova, što je najčešći uzrok loše vidljivosti noću. U slučaju da su farovi spolja požuteli i izgrebani, ispolirajte ih.

Kočnice

Vlažni i snežni uslovi vožnje sa puno soli ostavljaju tragove na vašim kočnicama. Proveravajte ispravnost kočnica redovno, prema preporuci proizvođača vašeg vozila ili češće, a posebno ukoliko se spremate za duže putovanje. Proverite istrošenost kočionih pločica i paknova i funkcionalnost ostalih delova kočionog sistema. Ako primetite bilo kakvo odstupanje od pravilnog funkcionisanja obratite se servisu.

Trap

Podešavanjem trapa na fabrički predviđene mere postiže se stabilnost vozila i racionalna potrošnja guma kao i goriva.

Akumulator

Letnje vrućine testiraju krajnje mogućnosti vašeg akumulatora. Proverite ispravnost akumulatora, očistite koroziju sa kontakta i klema, zategnite ponovo sve spojeve. Proverite nivo elektrolita i po potrebi dolijte destilovanu vodu. U slučaju istrošenosti akumulatora, zamenite ga novim.

Obavezna oprema

Proverite sadržaj i funkcionalnost bezbednosne opreme. To se posebno odnosi na sigurnosni trougao, prvu pomoć i zaštitni prsluk. Takođe proverite dizalicu i rezervni točak. Nabavite sprej za brzu popravku guma. Nabavite aparat za gašenje požara i redovno ga servisirajte.

Provera nivoa tečnosti

Proverite nivo svih tečnosti u vozilu, rashladne, kočione, servo… Nabavite tečnost za pranje vetrobranskog stakla za letnji period. Takve tečnosti sadrže dodatke za efikasnije uklanjanje insekata sa vetrobrana.

Navigacija

Ako planirate put i dosta vam je klasičnih papirnih mapa i zaustavljanja da biste proverili kojim putem dalje, možda je pravo vreme da nabavite navigaciju i uživate u vožnji bez brige kako ćete i kada stići na odredište. Ukoliko imate navigaciju, ne zaboravite da ažurirate mape pred put.

Kontrolni pregled

Preporučujemo da kontrolni pregled vozila obavite bar jednom godišnje, posebno pred odlazak na duži put.

SREĆAN PUT! MOTOR SERVIS

© 2016 MOTOR DOO JAGODINA | NAJBOLJI PRIJATELJ VAŠEG AUTA