1. Birajte brzinu
Vožnja u većoj brzini manjim brojem obrtaja je vrlo efikasan način da se uštedi gorivo. Vozilo koje se kreće brzinom od 60 km/h u trećoj brzini troši 15 odsto više goriva nego ono koje se istom brzinom kreće u četvrtom stepenu prenosa. Međutim, ne treba preterivati i “gušiti” motor jer tada možete stvoriti kontraefekat.

2. Vozite tečno
Predvidite situaciju. Laganim dodavanjem gasa i izbegavanjem naglog kočenja smanjićete i potrošnju i habanje kočionih pločica. Probajte da se prilagodite saobraćaju prilaskom raskrsnici. Na primjer, ako vidite da je na semaforu crveno svjetlo, nema potrebe da dajete gas, pa onda naglo da kočite. Usporite i možda ćete proći upravo kad se upali zeleno. Istraživanja ukazuju da tehnika vožnje može da utiče da se potrošnja goriva smanji čak do 30 odsto.

3. Isključite motor
Ova mera treba da se primenjuje selektivno. Gašenje motora na nekoliko sekundi zapravo može da poveća potrošnju, jer se pri startovanju potroši više nego u leru za tako kratak period. Međutim, ako planirate da se zaustavite na više od minut, onda je bolje da ugasite motor.

4. Krenite odmah
Nema potrebe za zagrevanjem motora pri prvom jutarnjem paljenju.Ipak, nemojte da odmah opterećujete motor terajući ga u visoke obrtaje, dok ne dostigne radnu temperaturu.

5. Olakšajte auto
Razmislite šta vam je potrebno za put. Ako vam neke stvari iz prtljažnika ne trebaju, izbacite ih. Što je manji teret koji automobil vuče, manja je i potrošnja.

6. Proveravajte pritisak u gumama
Pritisak u gumama vremenom opada, a ako ih ne dopumpate s vremena na vreme, to će se odraziti kako na trošenje samih pneumatika, tako i na povećanje potrošnje goriva. Proveravajte pritisak bar na svake dve nedjelje.

7. Ne otvarajte prozore

Ovakva navika znatno može da poveća potrošnju, više nego uključeni klima-uređaj. Tokom vrelih dana, zatvorite prozore i uključite klimu, ako je vaš auto poseduje, a ako ne prednje prozore otvorite najviše do pet centimetara, a zadnje do dva. Naravno, pošto i klima povećava potrošnju, gledajte da je koristite racionalno.

8. Promenite auto
Ako ste već planirali da svoj stari auto kod koga je potrošnja izmakla kontroli zamenite, sad je pravi trenutak. Cene novih i polovnih vozila na tržištu nikada nisu bile niže, a ako se odlučite za štedljivo vozilo prikladne kubikaže i snage, biće vam još isplativije.

9. Birajte veličinu
U slučaju da ste se odlučili da promenite auto ili kupujete svoj prvi automobil, savetujemo da odaberete vozilo odgovarajuće veličine. Naravno, ne predlažemo kupovinu smarta ako imate porodicu, ali  nema potrebe ni da kupujete audi A8 ako ste sami, a želite da smanjite troškove goriva. Osim toga, veća vozila često imaju motore veće snage i kubikaže, pa je i registracija skuplja. Ako prelazite veća rastojanja, razmotrite kupovinu dizelaša ili auta sa pogonom na tečni naftni gas.

10. Ostavite auto kod kuće

Verovatno najbolji način da se smanji potrošnja goriva je da se automobil ostavi kod kuće kad god se to može. Mnoge kratke relacije koje često zahtijevaju dosta goriva, posebno tokom lepih proljećnih dana možemo da pređemo peške, što je preporučljivo i za zdravlje i za novčanik, a često se dešava da se stigne brže nego automobilom. 

Mehanička ispravnost

Osim tehnike vožnje i mera štednje, treba voditi računa da automobil bude mehanički ispravan, jer samo tako može da ima optimalnu potrošnju goriva.
 
Jedan od najčešćih uzroka povećanja potrošnje goriva automobila je prljav filter vazduha. Kako mehaničari vole slikovito da objasne, to je kao da vas neko tera da trčite sa krpom u ustima. Dotok vazduha u cilindre je tada otežan, pa je sagorevanje nepotpuno. Proveravajte filter u redovnim intervalima.

Svećice kod benzinskih motora treba da budu u dobrom stanju da bi paljenje bilo efikasno, a samim tim i potrošnja. Menjajte svjećice koje su dotrajale.

CategoryNekategorizovano

© 2016 MOTOR DOO JAGODINA | NAJBOLJI PRIJATELJ VAŠEG AUTA