Zašto je osposobljavanje vozila za rad u zimskim uslovima toliko važno?

Sa padom temperature,ulje motora počinje da se zgušnjava usled čega je mnogo teže startovati motor.U isto vreme,niže temperature znatno slabe kapacitet akumulatora.Potpuno napunjeni akumulator imaće samo oko 65% kapaciteta pri O°,a na temperaturi od oko -20°,isti akumulator biće u stanju da proizvede samo 40% svoje energije za startovanje motora.Ovo se dešava zbog toga što rad akumulatora zavisi od hemijske reakcije između kiseline i ploča prilikom čega se hemijska reakcija pretvara u električnu,ali kada je temperatura niska,hemijska reakcija se usporava.Da bi problem startovanja bio veći,benzin po hladnom vremenu isparava mnogo sporije,dok je sistemu za paljenje potreban viši napon na svećicama da bi se hladan motor pokrenuo.

  • Sistem hladjenja

Potrebno je proveriti koncentracuju antifriza pomoću hidrometra,u koliko je potrebno dolivanje ili potpuna zamena antifriza odabir određene vrste se vrši po tehničkoj dokumentaciji vozila.Ovaj postupak će obezbediti zaštitu od mržnjenja obično do -35°.

Dobro je poznato da se voda smrzava  na O°,a kada  se to dogodi njena zapremina se širi za oko 10% i pretvara u led.Ako sistem za hladjenje nije zaštićen dovoljnom količinom antifriza,zamrznuta tečnost može da ošteti hladnjnak ili blok motora.

  • Akumulator

Akumulator mora da bude potpuno napunjen i ispravan.Kablovi i polovi akumulatora treba da budu očišćeni i zategnuti.Ako je akumulator star više od četiri godina,mogli biste eventualno da kupite nov istog ili većeg kapaciteta.Ako Vam automobil stoji napolju na izuzetnom hladnom vremenu,kupite akumulator sa većim nazivnim kapacitetom koji fizički može da stane u Vaš automobil.

  • Motor

Za startovanje pri hladnom vremenu u karteru treba da imate odgovarajuće ulje koje je predviđeno po tehničkoj dokumentaciji za to doba godine.Ako je prošlo izvesno vreme od kako ste poslednji put promenili ulje (mali servis),bilo bi pametno da promenite ulje zajedno sa filterom ulja prezimskog perioda jer se motor lakše pokreće sa svežim uljem.

  • Pneumatici

Jedan od najvažnijih stavki je zamena pneumatika u zimske.Najbolje je staviti zimske gume na sva četiri točka. Ako ste stavili zimske gume na prednju osovinu, one moraju biti stavljene i na zadnju. U suprotnom, može doći do zanošenja, proklizavanja pa čak i zaokretanja vozila u krivinama. S druge strane, ako se zimske gume postave na zadnju osovinu, preporučljivo je da budu stavljene i na prednju osovinu. U suprotnom, može vam se desiti da pri skretanju prednje gume izgube prijanjanje i vozilo nastavi pravo.

© 2016 MOTOR DOO JAGODINA | NAJBOLJI PRIJATELJ VAŠEG AUTA